Reinheitsgebod

Het Reinheitsgebot (Reinheidsgebod) is een Duitse regeling die zijn oorsprong vindt in het hertogdom Beieren in 1516. Het geldt als de oudste warenwet ter wereld.

Volgens dit gebod mag bier alleen gemout graan, water en hop bevatten. Het oorspronkelijke Reinheitsgebot bevatte geen gist als ingrediƫnt omdat dit micro-organisme toen nog niet ontdekt was.
Het bier dat volgens het Reinheitgebot gebrouwen is, is beter van smaak dan bier waaraan bijvoorbeeld suikers e.d. worden toegevoegd.

Naar aanleiding van een klacht bij de Europese Commissie in 1984, besloot het Europese Hof in 1987 dat het verbod op de invoer van (in het buitenland gebrouwen) bier, dat niet volgens het Reinheitsgebot gebrouwen was, het geldende vrije handelsverkeer binnen Europa onrechtmatig beperkte.

Het Reinheitsgebot als zodanig bestaat dan ook feitelijk niet meer; wel bevat de Duitse Biersteuergesetz van 1923 (in de vorm van 1993) regels voor de samenstelling van bier. Het blijft geoorloofd om drank met allerlei toevoegingen te brouwen, maar dan mag het woord bier niet worden gebruikt (denk hier aan Radler).

Het Reinheitsgebot zal altijd worden gebruikt door Wieninger om de Beierse kwaliteit en smaak te waarborgen.